Waarom je ogen beschermd moeten worden tegen UV straling

Op het moment dat ik deze column schrijf, regent het voor de zoveelste keer. Ze zeggen dat volgende week het voorjaar gaat beginnen. Heerlijk een terrasje pakken, stukje fietsen of wandelen, buiten zijn in de zon dat vinden we meestal fijn. Het is alleen wel belangrijk dat we onze huid beschermen tegen UV straling. Dat doen we door ons zelf in te smeren met zonnebrand of door een pet op te zetten. U merkt het vaak snel als u in de schaduw moet gaan zitten omdat u begint te verbranden.

Kinderogen en de kleur van je ogen, maakt dat nog wat uit?

Wat veel mensen vergeten, is om hun ogen of die van hun kinderen goed te beschermen.De ogen van kinderen zijn gevoeliger voor UV straling dan van een volwassen oog. Een kinderoog moet zich nog ontwikkelen en ook heeft de kleur van uw ogen effect op de hoeveelheid licht wat het netvlies bereikt. Het achterste gedeelte van uw iris is het pigmentblad, hoe meer pigment daar zit hoe bruiner uw ogen zijn en hoe minder licht er binnen komt. Echter, bruine ogen zijn niet automatisch beschermt voor UV straling!

Wanneer worden je ogen blootgesteld aan teveel UV?

Het gevaarlijke is dat u van uw ogen geen signaal krijgt dat u te lang in de zon hebt gezeten. Pas op latere leeftijd gaat u dit merken en kan het, het verschil zijn tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Zonder een goede bescherming van uw ogen kunt u schade krijgen aan de ogen zoals cataract (staar) of zelfs macula degeneratie. Deze aandoening aan het netvlies is één van de grootste oorzaken in Nederland van een blijvende achteruitgang van het zicht.

Wat is nou een goede zonnebril?

Zonnebrillen zijn tegenwoordig bijna overal te koop van 10 euro t/m 500 euro, dat is nogal een groot verschil. Maar wat is nu een goede zonnebril? De zonnebril moet voor 100% UV bescherming bieden en de ogen goed bedekken. De kleur van de glazen maakt geen verschil voor de bescherming maar het reduceert wel het zichtbare licht en gaat verblinding tegen. Gepolariseerde glazen is niet noodzakelijk maar het haalt wel alle horizontale schitteringen weg, wat ideaal is voor aan of op het water. En heel erg belangrijk, maar wat niet veel mensen weten de glazen moeten optisch zuiver zijn en dat hebben goedkope zonnebrillen vaak niet. Laat u, bij het aankoop van een zonnebril, goed adviseren en vertel waar u de zonnebril voor gaat gebruiken.