Te korte armen, wat betekent dit en hoe komt het dat we dit zo ervaren?

We kennen het bijna allemaal wel, de armen worden te kort, het lezen gaat niet meer zo lekker. Helaas is dit een veel gehoorde klacht bij het ouder worden. Dit heet presbyopie en wordt ook wel oudersomsverziendheid genoemd. Onze ooglens is flexibel en kan zich aanpassen door van sterkte te veranderen, zodat we op verschillende afstanden scherp kunnen kijken. Het veranderen van sterkte is mogelijk door de spier die zich bevindt in ons straallichaam (zit aan de iris vast en zorgt voor de aanmaak van ons oogvocht). De oogspier is door ophangvezels verbonden met onze ooglens.
Het veranderen van sterkte noemen we accommoderen en naarmate we ouder worden neemt ons accommodatievermogen af. Om een voorbeeld te geven: een kind van ongeveer 8 jaar kan makkelijk 14 dioptrie accommoderen, maar een volwassene met de leeftijd van 56 jaar kan nog maar 2 dioptrie accommoderen. Dat is een afname van ruim 85%.

Wat is accommoderen?

Hoe dichterbij wij ons leeswerk houden, des te meer de ooglens moet kunnen accommoderen (sterkte aanmaken). Wanneer ons accommodatievermogen minder wordt, kunnen we dit eerst redelijk oplossen door ons leeswerk iets verder van ons af te houden. Na verloop van tijd is dit niet meer afdoende en kunnen er andere klachten optreden zoals vermoeidheid, branderige en tranende ogen. De ooglens kan namelijk niet de hele tijd onder spanning staan. Dit is logisch; je kunt het vergelijken met sporten. Gewichtheffen met één kilo is niet zwaar, maar na 100 keer is dit toch best lastig.

Hoe kunnen we dit probleem het beste oplossen?

Aangezien wij tegenwoordig veel computerwerk doen, lezen en veel op onze telefoon/tablet kijken, zijn wij erg dynamisch bezig op verschillende afstanden. Een gewone leesbril met daarin een sterkte verwerkt, is dan vaak niet genoeg voor onze werkzaamheden. Een kant-en-klare leesbril is al helemaal niet voldoende. Met een multifocale bril kun je ver komen, maar het gedeelte waar we door heen moeten kijken met “computeren” zit hier net iets te laag. Als je acht uur per dag achter een computer zit, kan dit aardig wat nekklachten gaan geven. De oplossing hiervoor is een computerbril, bij deze glazen zit de “computer sterkte” bovenin en de leessterkte onderin. Dit geeft een veel rustiger beeld voor de ogen. Er zijn verschillende soorten computerglazen, afhankelijk van de werkzaamheden en de werkomgeving. Het is belangrijk om u hierbij goed te laten adviseren.