Multifocale glazen

Terug naar home

Waarom zit er zoveel prijs verschil tussen de verschillende multifocale glazen?

Waarom zijn de multifocale glazen van bijvoorbeeld mijn buurman of vriendin veel goedkoper of duurder? Deze vraag krijgen wij vaak te horen. Wat is nu precies het verschil? Waar betaal ik meer of minder voor?

Kun je het verschil aan de glazen zelf zien?

Aan het glas zelf is, voor een consument, niet te zien waar het vandaan komt en wat de kwaliteit ervan is, en toch zijn er grote verschillen. Bij de duurdere glazen hebben we het over maatwerk. De glazen worden dan als een paar gemaakt. Er wordt namelijk rekening gehouden met bijvoorbeeld sterkte verschillen tussen de twee ogen en de samenwerking van de ogen. De leestoeslag wordt er horizontaal en verticaal ingeslepen zowel aan de voorkant als de achterkant om zo het leesgebied zo breed mogelijk te krijgen.

Waarom heeft een luxer glas een breder kijk gebied?

Niet alleen de kwaliteit van het glas zelf maakt een verschil, maar ook de wijze waarop de glazen zijn ingemeten. Vroeger werd dat gedaan door een kruisje op de glazen te tekenen, maar dat is nu echt achterhaald. Er zijn namelijk meerdere parameters waar rekening mee moet worden gehouden om een optimaal kijk comfort te kunnen creëren. Een voorbeeld hiervan is de hoornvlies afstand, dit is de afstand van de voorkant van het oog tot de binnenkant van het glas. Dit wordt gedaan door foto’s te maken van de voor en zijkant met de nieuwe bril op. Zo krijgen we alle waarden voor de verschillende “parameters” in beeld en deze worden samen met de nieuwe sterkte opgestuurd naar de glasfabrikant. Daarom is het heel erg belangrijk dat een bril goed afgesteld wordt bij het ophalen. Een verkeerde afstelling kan ervoor zorgen dat de bril niet optimaal kijkt.

Welk multifocaal glas past bij mijn levensstijl?

Bij de meest luxe glazen houden we ook rekening met de leefstijl van de klant. Een vrachtwagenchauffeur heeft een heel ander kijk behoefte dan bijvoorbeeld een ict’er, dus het “design” ofwel het verloop van het glas moet daarop aangepast worden. Bij de verkoop van de glazen proberen we dan ook, door middel van vragen te stellen, te achterhalen welke bezigheden iemand doet in het dagelijks leven.

Toch is het nog steeds zo dat u echt even moet wennen aan uw eerste multifocale bril of als er veel sterkte verandering heeft plaats gevonden aan uw volgende bril. Hoe hoger de leestoeslag wordt, hoe groter het vertekeningsgebied aan de zijkanten van het glas is.