Orthoptie

Terug naar home

Wat is orthoptie?

De orthoptist is een oogzorgspecialist op het gebied van ‘samenwerking tussen beide ogen’ en is gespecialiseerd in de ontwikkeling van het zien bij kinderen en de samenwerking van de ogen bij kinderen en volwassenen. De orthoptist is een HBO-paramedicus die gespecialiseerd is in het onderzoek en de behandeling van klachten of problemen op het gebied van:

  • Verminderd zicht of twijfel over het zicht bij kinderen
  • Lui oog (amblyopie)
  • Brilafwijkingen bij kinderen (verziendheid, bijziendheid en cilindrische refractie-afwijkingen)
  • Scheelzien (strabismus)
  • Dubbelzien (diplopie)
  • Stoornissen van de oogbewegingen
  • Specifieke hoofdpijn- en leesklachten
  • Moeilijk te bepalen brilsterktes bij oudere kinderen of volwassenen

Als het dubbelzien plotseling is ontstaan adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts.

Orthoptisten werken vaak in een ziekenhuis, maar kunnen ook bij bijvoorbeeld in een optiekzaak werkzaam zijn. Alice ter Beek, de orthoptist die bij ons werkzaam is, werkt hiernaast ook voor het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten. Alice is een kwaliteitsgeregistreerde orthoptist bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit houdt in dat er vijfjaarlijks, een certificaat wordt behaald als er aan de kwaliteitseisen van na- en bijscholing en werkuren wordt voldaan. Zij is lid van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten en van het ESA The European Strabismological Association.

Hoe gaat het orthoptisch onderzoek en de behandeling?

Orthoptisch onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek stelt de orthoptist vragen over de aard van de klachten, de algehele gezondheid, eventueel medicijngebruik en familiaire oogproblemen. Aansluitend wordt onder andere de oogstand, oogsamenwerking en oogbewegingen onderzocht. Indien mogelijk wordt de gezichtsscherpte van elk oog apart gemeten. De orthoptist is gespecialiseerd in maatonderzoek en zal het onderzoek kiezen dat het meest geschikt is. Dit kan bijvoorbeeld met plaatjes, figuren, cijfer of letters. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel de leeftijd van de patiënt als ook het ontwikkelingsniveau.

Aansluitend zullen de ogen gedruppeld worden. Door deze druppels worden de pupillen groter en wordt het vermogen om de ogen scherp te stellen (accommodatie) tijdelijk uitgeschakeld. Wanneer de oogdruppels voldoende zijn ingewerkt, meestal is dat na 30 minuten inwerktijd, meet de orthoptist de sterkte afwijking van de ogen met een speciaal lampje en glaasjes of een speciaal apparaat. Doordat de pupil verwijd is kan ook de gezondheid van het netvlies beoordeeld worden. De druppels zorgen ervoor dat men wazig gaat zien en door de grote pupillen kan fel (zon-)licht hinderlijk zijn. Autorijden is niet toegestaan.

Een eerste onderzoek duurt met de inwerktijd van de druppels erbij meestal ruim een uur.

Soms zijn er nadien korte controles nodig. Hierbij worden geen oogdruppels gegeven. Een kort onderzoek duurt ongeveer een half uur. Als er sprake is van een korte controle zal dit vooraf worden aangegeven.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een bril, het behandelen van het luie oog, oefeningen om de samenwerking van de ogen te verbeteren, prismaglazen of het geven van advies.

Als er sprake is van een afwijking die door een oogarts of andere specialist behandeld moet worden, zullen wij u doorverwijzen en hierover adviseren. Er wordt ook nauw samengewerkt met een optometrist als dit noodzakelijk is.

Afspraak maken

Alice werkt op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag op de locatie Kerkewijk 15. Zij werkt op afspraak. Voor het plannen van een afspraak zijn wij bereikbaar op 0318-510313.

Wordt een orthoptisch onderzoek vergoed?

Sommige zorgverzekeraars vergoeden orthoptie in de eerste lijn. Voor meer informatie en advies kunt u terecht bij onze orthoptist of uw zorgverzekeraar. U kunt ook zonder verwijsbrief, op eigen kosten, bij onze orthoptist terecht, er is geen lange wachtlijst. Er is tevens de mogelijkheid om over te stappen als u eerder elders behandeld ben bij een orthoptist.