Een orthoptist is gespecialiseerd in de ontwikkeling van het zien bij kinderen en de samenwerking van de ogen bij kinderen en volwassenen. Een orthoptist is een paramedicus met een HBO-opleiding. Orthoptisten werken vaak in een ziekenhuis, maar kunnen ook bij bijvoorbeeld in een optiekzaak werkzaam zijn. Lieneke van Zetten, de orthoptist die bij ons werkzaam is, werkt hiernaast ook nog in het ziekenhuis Rivierenland. Lieneke is een kwaliteitsgeregistreerde orthoptist. Dit houdt in dat zij elk jaar cursussen en lezingen bij woont om zo goed bij te blijven in haar vakgebied.
Voor de volgende klachten kunt u een afspraak maken bij onze orthoptist:
Als het dubbelzien plotseling is ontstaan en altijd aanwezig is, adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts.
Orthoptisch onderzoek bij kinderen
Het eerste onderzoek van een kind duurt ongeveer een uur. Onze orthoptist onderzoekt in elk geval de samenwerking van de ogen, de oogstand en de werking van de oogspieren. Ook bepaalt zij de gezichtsscherpte van elk oog. Dit wordt gedaan aan de hand van plaatjes, figuren, cijfers of letters. Welke onderzoeken er verder worden gedaan, hangt af van de leeftijd van het kind en welke klachten er zijn.
De brilsterkte van kinderen kan alleen op een betrouwbare manier bepaald worden met oogdruppels. Deze moeten tenminste dertig minuten inwerken. Daarna kan de brilsterkte worden gemeten. Ook wordt er gekeken of de binnenkant van het oog (het netvlies) helemaal gezond is.
Soms zijn er korte controles nodig van de gezichtsscherpte van kinderen, bijvoorbeeld bij een lui oog. Hierbij worden geen oogdruppels gegeven. Een kort onderzoek duurt ongeveer een kwartier.
Orthoptisch onderzoek bij volwassenen
Bij volwassenen worden de oogstand, de samenwerking van de ogen en de werking van de oogspieren onderzocht. Welke onderzoeken er verder worden gedaan, hangt af van uw klachten. Meestal is de brilsterkte bij volwassenen al bekend. In sommige gevallen kan er een druppelonderzoek worden gedaan om de juiste brilsterkte te bepalen. In dat geval ziet u een aantal uur wazig en mag u niet direct autorijden. Een onderzoek bij volwassenen (zonder druppelonderzoek) duurt ongeveer drie kwartier.
Behandeling
De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een bril, het behandelen van het luie oog, oefeningen om de samenwerking van de ogen te verbeteren, prismaglazen of het geven van advies.
Als er sprake is van een afwijking die door een oogarts of andere specialist behandeld moet worden, zullen wij u doorverwijzen en hierover adviseren.
Afspraak maken
Lieneke van Zetten werkt elke woensdag en vanaf 08.30 tot 16.30 kunnen er afspraken ingepland worden.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden orthoptie in de eerste lijn. Voor meer informatie en advies kunt u terecht bij onze orthoptist of uw zorgverzekeraar. U kunt zonder verwijsbrief bij onze orthoptist terecht, er is geen lange wachtlijst.