Wat is nu precies het verschil tussen positieve en negatieve brillenglazen?

Plus-sterkte is alleen voor dichtbij en min-sterkte voor veraf toch? Deze vraag krijgen wij heel vaak te horen.

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid heet met een mooi woord myopie en komt helaas steeds meer voor, vooral bij jonge kinderen. Het oog is eigenlijk “te lang ten opzichte van het brekend stelsel”, waardoor het beeld niet op het netvlies valt maar ervoor. Dit zorgt voor een wazig beeld. Deze afwijking wordt gecorrigeerd met min-glazen. Min-glazen zijn aan de randen dunner dan in het midden en kunnen ervoor zorgen dat je alles wat kleiner ervaart. Mensen die bijziend zijn, hebben klachten met in de verte kijken; het kijken op korte afstand gaat vaak nog goed.

Wat is verziendheid?

Verziendheid heet met een mooi woord hypermetropie. In dit geval is het oog “te kort ten opzichte van het brekend stelsel”, waardoor het beeld niet op het netvlies valt, maar erachter. Dit hoeft niet altijd een wazig beeld te veroorzaken, aangezien ons oog zelf plus kan aanmaken; dit heet accommoderen. Het oog verplaatst het beeld dan zelf naar voren, zodat het beeld alsnog op het netvlies valt. Het nadeel is dat accommoderen erg veel energie kost en er vaak andere klachten bijkomen zoals:

  • Hoofdpijn
  • Branderige ogen
  • Concentratie problemen
  • Moeite met schakelen tussen veraf en nabij

Bij de oogmeting blijkt dan vaak dat u eigenlijk al veel langer aan een bril toe was. Verziendheid wordt gecorrigeerd met plus-glazen. Deze glazen zijn in het midden dikker dan aan de rand en vergroten het beeld enigszins.